Categorii de alegatori


La alegeri suntem bombardati din toate partile de toate formele de manipulare pentru a fi convinsi de candidati sa le dam votul. Insa alegatorii sunt toti la fel? NU! In mod sigur nu sunt toti la fel. Un lucru este sigur. Foarte putini romani inteleg ca votul este unul dintre cele mai importante drepturi pe care le avem. Dreptul la vot este si posibilitatea de a semnala acordul sau dezacordul fata de sistemul social si politic. Germanii spun pe buna dreptate ca suntem direct raspunzatori de cei care ajung la putere. Suntem direct raspunzatori de situatia economica social si politica pe care o avem in urmatorii ani pana la alegerile urmatoare. Si totusi sunt cateva categorii principale care se diferentiaza foarte clar. -Prosti: nu merg la vot pentru ca nu sunt capabili sa gaseasca sectia de vot. Chiar daca reusesc sa ajunga, vor vota mai multe partide sau mai multi candidati pe acelasi buletin.
-Neinteresati: Nu merg la vot pentru ca nu sunt interesati de viata politica. Merg inainte in viata bazandu-se pe ceea ce le ofera destinul. Sunt lenesi prefera sa doarma sa se uite la tv sau sa faca orice este posibile pentru a fi complect inutili pentru societate.
-Pesimisti: Nu merg la vot pentru ca ei cred ca indiferent pe cine vor vota nu se va schimba nimic in bine. Tot ce vad in jurul lor vad cu nagativitate. Ei cred ca tot ce li se intampla rau este datorat statului si implicit politicii sau politicienilor. Ei urmaresc grupurile de pe FB cele mai extremiste sunt informati din filmari de dezinformare de pe You Tube. In confruntarile pe care le au cu alti interlocutori au pregatite link-uri cu bloguri anonime lipsite de credibilitate. -Neseriosii: Merg la vot daca au timp si doar pentru ca acasa se plictisesc. Merg la vot pentru ca probabil canalele tv ce le urmareste il invadeaza cu stiri despre desfasurarea votului. Merge la vot ca sa acompanieze un prieten insa daca tot este acolo voteaza si el. Insa nu cunoaste candidatii, nu cunoaste partidele politice se sunt candidate. Voteaza partidul ce il cunoaste de la stiri sau candidatii a caror nume este cel mai cunoscut. Indiferent daca numele acelor politicieni este cunoscut din scandaluri.
-Militantii: Indiferent de calitatea candidatilor ce ii prezinta partidul de provenienta ei voteaza partidul din care fac parte. Sunt cei care critica sistemul. Sunt cei care arunca cu noroi in orice decizie ce este luata de rivalii lor. Sunt cei care fac cel mai rau politicii pentru ca in loc sa o valorizeze si sa faca tot ce se poate pentru a atrage populatia spre politica.
Oportunistii: Voteaza in baza gadget-turilor. Se fac vazuti la toate bancheturile electorale. Sunt cei care stiu sa aprecieze calitatea muncii firmelor de catering. Stiu care partide si mai ales ce candidati sunt mai generosi. Daca este nevoie pozeaza buletinul de vot pentru a demonstra "cumparatorului de vot" ca si-au facut datoria.
Pensionarii: Voteaza cu regularitate partidele de stanga pentru ca stiu ca partidele de stanga in cazul in care sunt la putere, sunt mai usor de convins sa chieltuie pentru ei, pentru pensionari. Ei cunosc politica din televizor. Sunt convinsi ca ceea ce se spune in tv este adevarul iar realitatea trebuie expusa asa cum este prezentata in tv.
Credinciosii: Sunt cei mai disciplinati votanti! Sunt cel mai usor de manipulat! Probabil este si cel mai important segment de votanti. Partidele politice investesc sume foarte importante in a cuceri increderea BOR tocmai din cauza asta. Asta este motivul pentru care nimeni nu are curajul sa spuna nimic despre abuzurile ce le comite BOR.
Feisbuchistii: Sunt persoane ce au ca pasiune politica. Se intelnesc in diferite grupuri si impart opinii. Sunt persoane ce au posibilitatea sa se informeze cel mai mult. Au posibilitatea sa cunoasca perfect profilul candidatilor pe care ii prezinta partidele. Au si marele avantaj de a intra in contact direct cu candidatii. Bineinteles ca sunt si candidati ce isi selectoineaza cu atentie interlocutorii. Aceea categorie de candidati permit accesul la comentarii doar celor ce sunt "de treaba" si pun intrebari usoare si mai ales, ii elogiaza! Bineinteles ca acesti alegatori nu sunt perfecti! Ei pot sa cada farte usor in capcana propagandistilor electorali care apar ca ciupercile dupa ploaie le FB.

Nessun commento:

Posta un commento

Entro 24 ore il tuo commento sara pubblicato

Progres  ș i progresism    Progresul nu este atunci când reușim să învățăm anumite teorii sau anumite idei ci atunci când reușim să dezvo...