Epoca de aur

Am sa incerc sa dau cateva exemple tangibile pentru a explica ce era comunismul. Exemple care le traiam in fiecare zi de comunism ceausist. In felul asta sper ca o sa intelegeti de ce comunismul nu mai exista.
Cozile la alimente. Rationalizarea. Era demonstratia clara a unei industrii alimentare falimentare. O industrie alimentara care nu asigura necesarul alimentar pentru populatia romaniei. Mancarea era complect rationalizata. imaginati-va ca ceea ce azi aveti in frigider pentru o saptamana sa fie necesarul pentru o luna. La sate alimentele erau lipsa. Taranii fiind constransi sa cumpere doar paine neagra. 
Dacia. ARO. Olcit. Masini produse in Romania. Masini care costau foarte mult si aveau o tehnologie cu mult depasita. Masini care rugineau foarte repede iar motoarele masinilor cunosteau o serie de uzuri care se datorau materialelor de proasta calitate. Carburantul era limitat. Asta inseamna ca dispuneam de o industrie petroliera limitata iar sistemul nu era dispus sa importe desi avea de unde.
CEC. Era unica forma de a economisi in Romania. Sistemul comunist nu permitea alte forme de economisire desi eu cred ca banii care ii avea romanii ar fi putut sa sustina economia romaneasca cu capital privat romanesc.
Exploziile frecvente ale combinatelor. Demonstra o industrie incompetenta formata din personal slab calificat care erau complect inconstienti de complexitatea muncii pe care o faceau. Multi au murit din prostie.
Industria romaneasca era formata din giganti industriali care aveau ca si scop principal mentinerea la cote scazute a somajului. Productia nu avea destinatii decise de piata ci de partid. Productia industriala nu satisfacea o cerinta de piata ci satisfacea un ordin de eliminare a unei realitati sociale. Aceea realitate sociala era o economie care nu era suficient de competenta sa mentina un procentaj de ocupatie. Fara ordinele de angajare abuziva de personal inutil rata somajului real ar fi fost cu mult mai mare.
Rationalizarea curentului electric. Demonstra o industrie energetica ineficienta si demodata complect depasita de necesitatea de consum a anilor 80. 
Orasele. Formate din cartiere muncitoresti. Ghetouri undeerau aglomerate mii de familii. Ghetouri care le poti vedea si azi. Sunt formate din blocuri cu patru etaje ascunse in spatele blocurilor cu zece etaje care nu permit vizibilitatea de pe principalele bulevarde. Iesirile spre bulevarde erau formate din stradute mici si ascunse. Deseori cartierele orasenesti aveau curentul gazul si apa taiate.
CAP-urile, Fermele agricole. Deseori erau aglomerate de tarani incapabili sa faca agricultura. Este demonstrat prin salariile mizere ce le luau si prin pensiile ce le-au luat acei sarmani. Este demonstrat si prin faptul ca dupa caderea comunismului desi taranii si-au luat pamanturile nu au fost capabili sa dezvolte o agricultura competitiva. Practic nu au inteles ca intre TARAN si FERMIER este o diferenta enorma. Taranii practic aglomerau CAP-urile pentru a elimina rata somajului real din mediul rural.
Masinile agricole. Deseori auzeam realitati in care clientii nu reauseau sa ajunga cu masinile agricole acasa pentru ca se stricau la doar cativa kilometri de la portile fabricilor. 
Piata de desfacere a produselor era complect opturata. Ordinele de productie erau decise de partid care nu tinea cont de necesitatile economice. Distributia produselor nu se facea prin intermediul pietei care ar fi permis concurenta si competitivitatea ci prin comenzi executate si produse distribuite de la producatori unici directi fara intermedierea agentilor comerciali. Agenti comerciali practic inexistenti.
Exportul. Era concentrat spre tari slab dezvoltate. Era concentrat pe tratate comerciale care aveau la baza ideologii de sustinere a economiile slab dezvoltate. Dictatorii cu care Ceausescu incheiase tratate comerciale au reziliat contractele in cauza dupa revolutie, pentru ca nu au mai recunoscut noul regim.
Armata. Formata dupa un sistem vechi si demodat. Cu o logistica veche. Din anii 60. Armata era cauza principala a multor sinucideri a tinerilor. Armata era o forma de puscarie unde multi tineri ieseau cu probleme psihice. Multi tineri ieseau din armata dupa aproape doi ani de munca fara a fi platiti si fara sa fi vazut macar odata o arma sau sa fi batut macar un pas de defilare.
Practic un sistem degradant. Un sistem care oricum s-ar f prabusit pentru ca anumite realitati isi urmeaza cursul.

Nessun commento:

Posta un commento

Entro 24 ore il tuo commento sara pubblicato

Progres  ș i progresism    Progresul nu este atunci când reușim să învățăm anumite teorii sau anumite idei ci atunci când reușim să dezvo...